Lombardzki smak, czyli tortelli di zucca

on

Dla smakoszy hasło „kuchnia włoska” to nieomal synonim dobrej uczty. Właściwie każda restauracja włoska Kraków może oczarować nas smakowitymi potrawami. Tortelli di zucca to potrawa sięgająca swoimi tradycjami późnego średniowiecza. We Włoszech pojawiła się około 1500 roku. Należy do tradycyjnych potraw przygotowywanych w regionie Lombardii. Zwiedzając Lombardię można zamówić tortelli di zucca i przekonać się, jak smakuje. Tę potrawę można spożyć w takich prowincjach Lombardii jak Cremona, Piacenza czy Mantua. Istotnym składnikiem farszu jest dynia. Inne niezbędne składniki farszu to: ser grana, tarta bułka, jedno jajko. Oczywiście, dynia powinna być w postaci puree. Farsz trzeba odpowiednio doprawić  – należy dodać gałkę muszkatołową, świeżo zmielony pieprz, sól i odrobinę cukru. Przygotowany farsz kładziemy na kawałki ciasta, zalepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Potem ugotowane, gorące tortelli di zucca wrzucamy na patelnię, mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. I pyszne pierogi z farszem z dyni gotowe. Tortelli di zucca w Lombardii mają swoje regionalne odmiany np. w Cremonie czy w Piacenzy. Pierwotnie tortelli di zucca była wariantem innej potrawy lombardzkiej – tortelli mantovani. Oczywiście, niektóre restaurację oferują taką usługę jak organizacja przyjęć Kraków. Na pewno   tortelli di zucca to dobra propozycja do menu na takim przyjęciu.