Dobra polenta dla smakoszy

on

Aby poznać smaki słonecznej Italii, nie trzeba wcale jechać na Półwysep Apeniński.

Wystarczy odwiedzić  takie miejsc e jak restauracja włoska (Kraków np.DaPietro). Możemy być spokojni – kuchnia włoska Kraków oferuje atrakcyjne potrawy, które zadowolą nasze podniebienie. Jedną z takich potraw może być na przykład polenta.

Polenta to jedna z najbardziej charakterystycznych włoskich potraw.  Różne jej wersje można zjeść  na północy Włoch. Jest serwowana w takich prowincjach jak Trydent-Górna Adyga, Friuli czy Lombardia.

Głównym składnikiem polenty jest mąka kukurydziana.  Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy stopniowo około 600 gram mąki kukurydzianej. Należy pamiętać, żeby cały czas mieszać  drewnianą łyżką, aby nie potworzyły się kluski.

Kiedy polenta zacznie gęstnieć, trzeba uważać, żeby nie stała się za bardzo twarda. W tym celu trzymamy obok garnek z wrzącą wodą i w odpowiednim momencie dodajemy kilka łyżek wrzącej wody.

Po około 15 minutach powtarzamy czynności. Wsypujemy w miarę równomiernie około 400 gram mąki i równocześnie cały czas mieszamy, a potem trzeba jeszcze dodać kilka łyżek wrzącej wody, gdy polenta zacznie się robić zbyt twarda.

Po około 30 minutach polenta właściwie jest gotowa. Jednak najwięksi znawcy włoskiej kuchni twierdzą, że polenta powinna być ukręcana jeszcze następne pól godziny, aby utraciła nieco gorzkawy smak.

Ugotowaną polentę należy wylać na zmoczony blat, a następnie uformować i pozostawić do wystygnięcia. Kiedy później będziemy myśleć o czymś takim jak  organizacja przyjęcia dla znajomych,  to polenta może być śmiało jednym z podawanych dań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *